Verblijf boeken:    65 bedden 35 bedden 30 bedden Berkelhut
Activiteiten
Activiteiten

Op deze pagina vind je een overzicht van alle activiteiten die er in en rond de Berkelhoeve te doen zijn.

Het natuurpark telt 18 ha en is volledig omheind. Op deze grote oppervlakte voorzien we enerzijds voldoende speelruimte voor groepen, anderzijds houden we rekening met de vegetatie en de dieren in de natuur. Dit laatste stuk beheren we volgens het bosbeheerplan, in samenwerking met de Bosgroep Kempense Heuvelrug.

In het speelgedeelte vind je:

 • 2ha grasveld
 • een verhard plein van 100m met basketbalring
 • een houten speeltuin
 • een openlucht schaakbord
 • een voetbalgoal
 • een volleybalnet
 • een jeu de boulesbaan
 • verschillende speelbossen (+/- 8ha)
 • diereneiland met geiten en schapen
 • konijnenberg (speelberg)
 • kippen en konijnen

In het bos kan je gebruik maken van het touwenparcours dat voor groot en klein toegankelijk is. Er is een loopparcours van 2 km uitgestippeld over het hele domein. Op de weide kan, indien het weer het toelaat, kampvuur worden gemaakt.

Hier kan je ten allen tijde gratis gebruik van maken.

Het volledig omheinde domein van 18ha met dieren, kampvuurkring, touwenparcours, openlucht schaakbord, speeltuin, volleybalnet, basketbalring, voetbalgoal, speelvelden en -bossen staat ter beschikking van je groep voor zowel een dagbezoek, een vormingsmoment of een verblijf. Met de Bosboost en Kempenskills kan je je programma op de Berkelhoeve verder aanvullen. We bieden graag hulp bij het uitwerken op maat hiervan.

Activiteitenpakketten

De Berkelhoeve biedt een waaier aan activiteiten aan. We stellen graag met jou je programma samen met het materiaal dat voor jullie beschikbaar staat. Onze Bosboost zorgt voor educatie (gelinkt aan de eindtermen binnen Onderwijs Vlaanderen). De Kempenskills is een uitgebreid meerdaags pakket met sport- en teambuildingsactiviteiten.

Zowel in het pakket van de Bosboost als van de Kempenskills kies je 4 activiteiten. Deze aangeboden activiteiten kan je combineren met (een) overnachting(en) of met een dagbezoek. Indien je met meer dan 40 personen komt, dan kies je 2 extra activiteiten uit het aanbod. Bij aankomst ontvangt de begeleiding bij een tas koffie de nodigen uitleg, alle instructiefiches en spelkoffers. Je betaalt hiervoor €1 per persoon met een minimum van €35.

Kempenskills

Het touwenparcours ligt in het bos en is ten allen tijde gratis toegankelijk voor groepen die op de Berkelhoeve verblijven. Het is geschikt voor alle leeftijden, vanaf 5 jaar.

Daarnaast stellen we een koffer ter beschikking. In deze koffer vind je onderstaande activiteiten:

 • Inleidende spelen (mensenpuzzel, russisch ei, torenklimmen, …)
 • Vertrouwensspelen en samenwerkingsoefeningen (spinnenweb, walking A’s, …)
 • Raadsels en puzzels

Op instructiefiches leggen we de activiteiten uit zodat je er zelf mee aan de slag kan gaan, binnen of buiten. Deze koffer huur je per dag. Zelf kies je de momenten waarmee je met een activiteit bezig bent. Dit kan een dagvullend programma zijn of eerder als een ontspannend tussendoortje.  

Aan de hand van honderden bamboestokken en elastieken, bouw je een eigen constructie, tot wel 10 meter hoog.

Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen zelfstandig experimenteren op een bij hun leeftijd passend voorstellingsniveau. Tijdens het bouwen, ervaren ze aan den lijve hoe een idee in de praktijk werkt of hoe het niet werkt, wat makkelijk gaat of wat te hoog is gegrepen. Ze zullen veel plezier en voldoening beleven aan het bouwen van levensgrote objecten die de alledaags afmetingen en beperkingen te boven gaan. Gaandeweg komen ze door zichzelf in het leven geroepen problemen tegen die ze ook weer zelf zullen oplossen.

De Berkelhoeve kent een natuurpark van 18 ha, plaats genoeg dus om te bewegen. Bij een reservatie kan je altijd gebruik maken van het volledige domein; 2ha grasveld, een verhard plein van 100m met basketbalring, een houten speeltuin, een openlucht schaakbord, een voetbalgoal, een volleybalnet, een jeu de boulesbaan en verschillende speelbossen (+/- 8ha). Binnen is er een ping pong tafel.

Je kan de sportkoffer huren, telkens per dag. Aan de hand van instructiefiches begeleid je elk je elk spel op een eenvoudige manier. De multisportkoffer bevat

 • Wandeling in één van de natuurgebieden in Vorselaar (Lovenhoek en ‘t Schupleer). Vraag naar een folder!
 • Wandelingen aan de hand van de wandelknooppunten. Er zijn knooppunten aan de Berkelhoeve.
 • Fotozoektocht: Deze tocht begint aan de Watermolen, Watermolenweg te Grobbendonk en brengt je via de bossen en wegen tot aan de Berkelhoeve. Deze activiteit kan worden gecombineerd met een kanotocht op de kleine Nete (cfr. de Waterral). Je kan deze tocht gratis bij ons verkrijgen.

Je kan een fietstocht maken aan de hand van de fietsknooppunten. Knooppunt 16 bevindt zich aan de Berkelhoeve. 

Fan van veldrijden? Dan moet je bij het crossparcours in De Dreef (Oostakker 1) zijn!

Hier kan je te voet naartoe, een 4 tal km tussen de velden en langs het kasteel van Vorselaar.

Sportzalen kan je huren in het sportcentrum De Dreef. Je speelt er tennis, beachvolleybal, korfbal, petanque, squash, minigolf… Daarnaast kan je er skaten en is er ook een speeltuin.

Oostakker 1, 2290 Vorselaar, 014 50 17 31.

Bezoek aan de kinderboerderij ‘Het Karrewiel’

Troon 9, 2280 Grobbendonk

Tel. 014 51 48 65

www.hetkarrewiel.be

Zwemmen, minigolf, BMX-parcours, binnen- en buiten (juli en augustus) zwembad, schaatsbaan, Blosocentrum met sportvelden, verkeerspark, watermuseum Hidrodoe… kan in zwembad- en recreatiedomein Netepark

Vorselaarsebaan 56, 2200 Herentals

014 85 97 10,

https://www.herentals.be/netepark

Zwemvijver, speeltuin, waterattracties, minigolf, attractiepark, touwenparcours zijn activiteiten die doorgaan in de Lilse Bergen.

Strandweg 6 , 2275 Lille

014 55 79 01

www.lilsebergen.be.

Kajakken of canoën? Dat doe je bij De Waterral.

Je kan in Herentals vertrekken tot in Grobbendonk.  Van daaruit kan je een activiteit doen in ’t Karrewiel, je door het treintje tot in de Berkelhoeve laten voeren of aan de hand van de fotozoektocht tot aan de Berkelhoeve stappen.

Spaanshoflaan 20, 2200 Herentals

014 21 00 09

Olensteenweg 45, 2460 Lichtaart

014 78 11

www.bobbejaanland.be

Kleuterkriebels

Educatief pakket voor kinderen van 4 t.e.m. 6 jaar

Meneer Antonio is een Spaanse ezel die bij zijn nonkel en tante in België komt logeren.

Met een mand vol lekkers en attributen op zijn rug vertrok hij enkele weken geleden te voet vanuit Spanje. Enkele dagen voor uw uitstap belandt de steeds goedgeluimde ezel in uw klas.

Meneer Antonio komt tot rust bij de kinderen en heeft een mand vol reisverhalen bij.

Niet veel later zal blijken dat ook de klas binnenkort op reis vertrekt naar de Berkelhoeve, het thuisadres van Lowies en Kamiel, de nonkel en tante van Meneer Antonio… en niet te vergeten Gaston, zijn kleine neefje.

Gaston is echter een kleine deugniet… onlangs nam hij allerlei verzorgingsmateriaal weg zonder te willen vertellen waar hij dit achterliet… Zoeken jullie mee?

De kinderen worden in een aantal groepjes (max. 15 kinderen) verdeeld. Door middel van een doorschuifsysteem doet iedereen alle activiteiten. Elke volbrachte activiteit levert een puzzelstuk met een stukje natuurpark op voor de groep. Als elke groep alle stukken verzameld heeft, kunnen ze de plattegrond van het natuurpark in elkaar puzzelen. Hierop kunnen de kinderen aflezen waar Gaston het materiaal verstopte. En zoeken maar…. 

De sportkoffer bevat allerlei materialen om op de grasvelden te kunnen spelen. Je kiest zelf welke sport je met je groep wil doen. Daarnaast blijft de sportkoffer de hele dag ter beschikking. Aarzel niet om er tijdens een vrij moment gebruik van te maken.

Inhoud:

Zie brochure KEMPENSKILLS

Onderwijs:

Ontwikkelingsdoel motorische competenties-1.1 t.e.m. 1.15

Aan de hand van een sporentocht over het domein krijgen de kinderen vragen over het bos op de Berkelhoeve. Door hun eerste bosonderzoek zien en leren ze over ingrepen in de natuur terwijl ze samen de juiste weg zoeken.

Inhoud:

Werkbladen, instructiekaart + plattegrond begeleider

Onderwijs:

Ontwikkelingsdoel ruimte – ruimtelijke ordening 4.9

Ontwikkelingsdoel natuur –algemene vaardigheden 1.2 en milieu 1.13

Met een uitgebreide koffer, gevuld met allerlei alternatieve spelen zoals zaklopen, zomerski, kinderstelten,… … … amuseren de kinderen zich op het uitgestrekte grasveld. Ook deze koffer kan je de hele dag door gebruiken.

Inhoud:

Instructiefiche begeleider, spelkoffer ‘estafetten’ cfr. brochure KEMPENSKILLS

Onderwijs:

Ontwikkelingsdoel mens- Ik en de ander in groep 1.11 en ik en de ander 1.4 t.e.m. 1.8

Bij het touwenparcours in het bos, kan je kaartjes ophangen waarop een reeks vertrouwensspelletjes staan die zorgen voor nieuwe uitdagingen…  Een mix van samenspel, overleg, geduld en plezier!

Inhoud:

Instructiefiche begeleider, spelkoffer ‘vertrouwen’

Onderwijs:

Ontwikkelingsdoel mens- ik en de ander 1.4 t.e.m. 1.8, ik en mezelf 1.1 t.e.m. 1.3

Ontwikkelingsdoel motorische competenties 1.17, 1.18, 1.20, 1.22, 1.34

BosBoost

Educatief pakket voor kinderen van 6 t.e.m. 8 jaar en van 9 t.e.m. 12 jaar

Elke activiteit bieden we aan in 2 verschillende niveaus; niveau 1 voor kinderen van 6 t.e.m. 8 jaar, niveau 2 voor kinderen van 9 t.e.m. 12 jaar. Deze activiteiten zijn vrijblijvend te combineren met KEMPENSKILLS (sport en teambuilding). Alle BosBoost activiteiten zijn betalend.

In het natuurpark vinden de kinderen via opdrachten en raadsels paaltjes terug met coördinaten. Door lange touwen te verbinden met elkaar, ontstaan touwkruispunten. Door een goede samenwerking komen ze tot juist gespannen touwen, die naar een oplossing leiden… . 

Je krijgt een plattegrond, opdrachtenfiches voor de kinderen en een instructiekaart voor de begeleider mee.

Onderwijs:

Eindtermen lager onderwijs: ruimte-oriëntatie – kaartvaardigheid (ET 4.1, 4.12, 4.13)

De boskoffer bevat een schat aan activiteiten in het bos. Je kan samen met de kinderen aan de hand van verschillende instructiefiches dieren, bladeren en bomen zoeken en bepalen. In de koffer vind je de opdrachtenfiches voor de kinderen terug, alsook materiaal en een instructiekaart voor de begeleider. 

Onderwijs:

Eindtermen lager onderwijs: natuur (ET 1.22, 1.24)

De Berkelhoeve telt 2 keukens met een grote oven. Aan de hand van een instructiefiche voor de begeleider kan elk kind zijn eigen broodje of koekjes bakken.

Onderwijs:

Eindtermen lager onderwijs techniek (ET 2.1, 2.6, 2.7)  

Voor deze activiteit moet je bij een dagbezoek het hoevehuis erbij reserveren.

In het natuurpark leven meer dieren dan je denkt. Dagelijks doorkruisen verschillende reeën het park. Hun reeën pad is duidelijk zichtbaar en een succes voor een aanschouwelijke exploratie. Ook egels, marters, muizen,… zijn dol op lokvoeders en vaak te spotten met een camera.

Aan de hand van het plaatsen van nachtcamera’s, ontdek je samen met de kinderen het leven van dieren in de nacht of overdag. Je kan na enkele uren of na een nacht de beelden analyseren.

Bij deze activiteit krijg je 2 nachtcamera’s en een instructiefiche voor de begeleider mee.

Onderwijs:

Eindtermen lager onderwijs: natuur (ET 1.1 t.e.m. 1.6)

 

Op de Berkelhoeve wonen verschillende boerderijdieren. Onze ezels Lowies, Kamiel en kleine Gaston verwelkomen je graag met hun gebalk. Zij verdienen dagelijks een verzorging, eten alsook de weide die proper gehouden moet worden. De konijnen Colette en Lotje besnuffelen nieuwe bezoekers en worden zo graag geknuffeld. Natuurlijk hebben ook zij dagelijks eten en drinken nodig. In een apart hok pronken de zeidekippen Frou Frou en zijn witte hoen, samen met tal van ander pluimvee. De schapen en geiten vind je verderop in het park terug. Op het diereneiland, omringd door een mooie vijver, kan je groep met hen kennismaken.

Verzorg je graag deze dieren? Vraag naar de instructiefiche voor de begeleider.

Onderwijs:

Eindtermen lager onderwijs: milieu (ET 1.22)

BosBoost

Educatief pakket voor jongeren van 13 t.e.m. 15 jaar

Voor onderwijs: de activiteiten vallen onder volgende algemene doelen:

 • Algemene doelstelling 3 – eindterm 21
 • Algemene doelstelling 5 – eindterm 24
 • Algemene doelstelling 6 – eindterm 25
 • Algemene doelstelling 7 – eindterm 26

Vakoverschrijdende eindtermen VOET: Alle activiteiten voeden en stimuleren de sleutelcompetenties die breed kunnen worden geïnterpreteerd.

Communicatief vermogen, creativiteit, doorzettingsvermogen, empathie, esthetische bekwaamheid, exploreren, flexibiliteit, initiatief, kritisch denken, open en constructieve houding, respect, samenwerken, verantwoordelijkheid, zelfbeeld, zelfredzaamheid, zorgvuldigheid, zorgzaamheid.

Alle BosBoost activiteiten zijn betalend.

Een bos is meer dan een ‘verzameling’ bomen. Jongeren krijgen verschillende meetinstrumenten en opdrachtenfiches mee waardoor ze kunnen waarnemen, meten en instrumenten correct leren aflezen. Zo leren ze het verschil tussen biotische en abiotische factoren, lichtscherpte en –diepte, windsnelheid, bodemvochtigheid, temperatuur,… . 

Je krijgt opdrachtenfiches en voldoende meetinstrumenten voor de jongeren en een instructiekaart voor de begeleider mee.

Onderwijs:  

Natuurwetenschappen eerste graad A: basisdoelstelling 5,6,7,8 – eindtermen 6,21 en 24

Natuurwetenschappen eerste graad B: vakgebonden ontwikkelingsdoelen 1,2,5,6,en 8

 

Jongeren voeren zelfstandig een wateronderzoek uit dat niet moet onderdoen voor het echte werk. Ze verwonderen zich over waterdieren en bepalen met professionele toestellen de chemische waterkwaliteit. Ze vangen en determineren waterorganismen, stellen een voedselkringloop op en onderzoeken het verschil van het Netewater met dat van de vijver op Berkelhoeve. Je krijgt determineertabellen, opdrachtenfiches voor de jongeren en een instructiekaart voor de begeleider mee.

Onderwijs:

 • Natuurwetenschappen eerste graad A: basisdoelstelling 5,6,7,8 – eindtermen 6,2 en 24
 • Natuurwetenschappen eerste graad B: vakgebonden ontwikkelingsdoelen 1,2,5,6,en 8

Een spel rond voedselrelaties. Wie is de consument? Wie is de producent? Wie kan een voedselkringloop opstellen? Wat is de invloed van de mens hierop?…

Jongeren leren over de voedselkringloop. Je krijgt hiervoor een instructiekaart voor de begeleider en opdrachtenfiches leerlingen.

Onderwijs:

 • Natuurwetenschappen eerste graad A: basisdoelstelling 47 – eindtermen 7 en 8 
 •  Natuurwetenschappen eerste graad B: ontwikkelingsdoel 7

Het natuurpark van 18 ha wordt dagelijks doorkruist door verschillende reeën. Hun reeën pad is duidelijk zichtbaar en een succes voor een aanschouwelijke exploratie.

Ook egels, marters, muizen, uitzonderlijk maar waar gebeurd een wasbeer… zijn dol op lokvoeders en vaak te spotten met een camera.

Jongeren krijgen per ploeg een nachtcamera mee. Aan de hand van een opdrachtenfiche leren ze zelf inzien waar ze deze camera best ophangen in het bos van de Berkelhoeve. De volgende dag kunnen ze de beelden analyseren en de opdrachten volbrengen. De begeleider kan de opdrachtenfiches uitleggen aan de hand van een instructiefiche.

Onderwijs:

 • Natuurwetenschappen eerste graad A: basisdoelstellingen 5,6,7 en 8 – eindterm 8
 • Natuurwetenschappen eerste graad B- ontwikkelingsdoel 1.

Op de Berkelhoeve wonen verschillende boerderijdieren. Onze ezels Lowies, Kamiel en kleine Gaston verwelkomen je graag met hun gebalk. Zij verdienen dagelijks een verzorging, eten alsook de weide die proper gehouden moet worden. De konijnen Colette en Lotje besnuffelen nieuwe bezoekers en worden zo graag geknuffeld. Natuurlijk hebben ook zij dagelijks eten en drinken nodig. In een apart hok pronken de zeidekippen Frou Frou en zijn witte hoen, samen met tal van ander pluimvee. De schapen en geiten vind je verderop in het park terug. Op het diereneiland, omringd door een mooie vijver, kan je groep met hen kennismaken.

Verzorg je graag deze dieren? Vraag naar de instructiefiche voor de begeleider.

Onderwijs:

 • Eindtermen lager onderwijs: milieu (ET 1.22)